Znáte glukózu, maltodextrin či vitargo?

Publikace: 19. Srpen 2014

Co je maltodextrin & dextróza & Vitargo & jsou bezpečné?

 

Maltodextrin, dextróza (glukóza) a vitargo jsou cukry. Maltodextrin a Vitargo jsou uměle vytvořené, zatímco dextróza se v potravinách vyskytuje přirozeně. Maltodextrin se běžně vyrábí z kukuřičného škrobu, vitargo z ječmene a jsou méně sladké než dextróza. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv sice považuje oba tyto cukry za bezpečné pro konzumaci, ale jakýkoli druh cukru, včetně maltodextrinu, vitarga a dextrózy, byste měli konzumovat s mírou.

 

Maltodextrin


maltodextrinmaltodextrinAutor: Vít Schlesinger
Maltodextrin je polysacharid, který má jemnou, sladkou chuť. Tento uměle vytvořený cukr se vyrábí enzymatickým zpracováním kukuřičného škrobu. Tento proces produkuje středně dlouhé řetězce glukózy, známé také jako dextróza. Výrobci potravin běžně používají maltodextrin jako potravinové aditivum. Navíc, někteří kulturisté používají maltodextrin jako náhradu cukru. U některých jedinců se může po konzumaci maltodextrinu objevit alergická reakce. Mezi běžné symptomy takové alergické reakce patří vyrážka, astma a svědění.

Použití maltodextrinu:


Výrobci používají maltodextrin jako doplněk u různých produktů podporujících výkonnost. Protože maltodextrin obsahuje několik molekul dextrózy spojených dohromady, maltodextrinové doplňky mohou pomoci doplnit energii, kterou vytrvalostní sportovci potřebují. Dále pak maltodextrin zvyšuje množství kalorií sportovních nápojů, aniž by se zvýšila koncentrace cukru. Sportovci běžně konzumují maltodextrin po cvičení, aby nahradili zásoby glykogenu ve svalech a předcházeli zhroucení svalové bílkoviny. Potravinový průmysl používá maltodextrin také pro zlepšení textury a objemu vyráběné potraviny. Má nížší glykemický index než dextróza. V čem má maltodextrin slabou stránku? Je to v osmolalitě, tedy v osmotickém tlaku látek rozpuštěných v 1 kg tekutiny. Osmolalita je jinými slovy hustota nápoje. Maltodextrin právě zvyšuje celkovou osmolalitu, což není při sportovním výkonu zcela žádoucí.

 

Dextróza - Glukóza


4102-f82b24102-f82b2Autor: Vít Schlesinger
Dextróza je obchodní název pro krystalickou glukózu vyráběnou ze škrobu. Vyrábí se dva druhy dextrózy - bezvodá dextróza, která neobsahuje vodu, a dextróza monohydrát, která obsahuje jednu molekulu vody. Podle zdroje označují výrobci dextrózu jako kukuřičný, rýžový nebo pšeničný cukr. Podle knihy "Eating for Endurance" může vaše tělo použít dextrózu na pokrytí svých energetických potřeb, protože dextróza má nižší tendenci k poškozování bílkovin než jiné cukry.

Použití dextrózy


Dextróza má vysoký glykemický index, což znamená, že dextróza podporuje rychlé uvolňování inzulinu do krevního oběhu. Toto uvolňování inzulinu usnadňuje živinám dostat se k buňkám. Mezi živiny podporované tímto procesem patří L-arginin, kreatin monohydrát, beta-alanin a L-karnitin. A proto se při suplementaci kreatinem doporučuje smíchat kreatin s glukózou.


Vitargo

vitargo-carboloader-vitargovitargo-carboloader-vitargoAutor: Vít SchlesingerZ vlastní praxe můžu doporučit ještě jinou učinnou formu sacharidů, která pomáhá lepšímu využití výše zmíněných živin. A tou je Vitargo. Tato patentovaná forma sacharidů v sobě ukrývá vlastnosti jednoduchých sacharidů a komplexních sacharidů. Na první pohled připomíná maltodextrin, ale rychlostí vstřebávání jednoduchý cukr. Zároveň má nižší osmolalitu, což je její devízou. Vysoká osmolalita totiž může způsobovat jednak žíznivost, ale také narušení nervové činnosti.

 

Kreatin a glukóza nebo kreatin a maltodextrin?

Proč by mělo být Vitargo lepší při suplementacoi kreatinem než glukóza?
Silně kyselé žaludeční prostředí totiž snižuje účinnost kreatinu.

Bylo proto provedeno několik výzkumů, při kterých se zkombinoval kreatin a vitargo. Vitargo způsobilo a podpořilo tak kratší přítomnost kreatinu v žaludku, čímž se zvýšila i jeho účinnost.

Výsledek testu, který trval 3 týdny byl poměrně jednoznačný.

Kombinace kreatinu s různými druhy sacharidů měla velmi zajímavý vliv na nárůst celkové tělesné hmotnosti:

- při užívání samotného kreatinu došlo k nárustu hmotnosti o 2,1 kg
- při užívání kreatinu a glukózy došlo k nárustu hmotnosti o 3,8 kg
- při užívání kreatinu a Vitarga došlo k nárustu hmotnosti o 6,2 kg